top of page
Online Magazine Office

FAQ - veelgestelde vragen

 

Hier vindt u uitgebreide antwoorden op de meest voorkomende vragen.

 • Neem ik nu een paneel met cementbinding of magnesiet gebonden houtwol?
  In het programma van houtwolpanelen heeft u reeds een eerste schifting in type paneel… het bindingsmiddel ! ​ Welke? En waarom ? ​ Cement gebonden panelen zijn de meest gekende panelen en worden in een mal geproduceerd, waarbij houtwol, water en cement als ingrediënten een paneel vormen dat na de productielijn verder moet uitdrogen. Opgelet voor toepassing in vochtige ruimten of in buitenomgeving. Rekening houden met de toleranties van cement gebonden houtwolpanelen. ​ Magnesiet gebonden panelen (Heradesign) worden bij voorkeur door de ontwerper omschreven, omdat dit een plaat is dat met magnesiet, houtwol en water als enige houtwolpaneel in bandvorm geproduceerd wordt, waardoor een uniforme verdeling van de houtwol in een paneel bekomen wordt (hoofdzakelijk zichtbaar op de uiteinden van panelen). Op die bandproductie gaan de magnesiet gebonden houtwolpanelen meteen een oven op hoge temperatuur in, waardoor deze na productie reeds in grote mate uitgedroogd zijn. Het resultaat is een paneel met grote maatvastheid, waardoor een tolerantie van +1/-1mm bekomen wordt. ​ Last but not least… zorgt de magnesiet binding er voor dat de eigenschappen van het hout nog behouden blijven, waardoor deze vochtregulerend in de toegepaste ruimten werken. Een eigenschap die bij omhulling van de houtwol door cement, niet van toepassing kan zijn.
 • Zijn houtwolpanelen brand gecertificeerd?
  Ja, de houtwolpanelen van De Houtwolspecialist beschikken over tal van brandrapporten in verschillende opstellingen. ​ Beschikbare brandreacties: Euroklasse A2 en B volgens EN 13501-1 ​ Brandweerstand: in het programma zitten tevens houtwolpanelen getest tot 240 minuten volgens de Europese normen ​ Raadpleeg het proefverslag / classificatiedocument / beoordelingsrapport / technisch advies in kwestie voor de uitvoeringsmodaliteiten.
 • Kan ik houtwolpanelen plaatsen in vochtige ruimten of zelfs buitenomgeving?
  Ja, de houtwolpanelen komen in aanmerking voor vochtige of buitenomgeving, echter afgeschermd van rechtstreeks contact met water, omwille van de watergebonden verf. ​ Een magnesiet gebonden houtwol paneel van Heradesign vereist echter een aangepaste vocht en schimmelwerende verf voor dergelijke toepassingen. Te vermelden in bestek, prijsaanvraag of bestelling. ​ Bij cement gebonden houtwol panelen zorgt de uitharding van de cement die de houtwolvezels omhult, reeds voor een complete vochtwerende uitharding, waardoor die meteen buiten of in vochtige ruimten kan geplaatst worden in zijn standaard uitvoering. ​ Rechtstreeks watercontact op de panelen zorgt mogelijk voor vochtkringen, zoals u bij houten gevels als voorbeeld kan terugvinden.
 • Acclimatiseren alvorens te plaatsen?
  Absoluut. Elk houtwolpaneel is voor het grootste deel opgebouwd uit hout… en hout werkt bij vocht- en temperatuurschommelingen. Het is daarom aangeraden om elk type houtwolpaneel steeds een tweetal dagen te laten acclimatiseren in de ruimte waar deze geplaatst zal worden. ​ Een wind- en waterdicht gebouw waar de temperatuur en vochtigheid reeds onder gecontroleerde omstandigheden kan beheerd worden, is een must. Zo vermijd u mogelijke krimpnaden tussen de geplaatste houtwolpanelen.
 • Waar is De Houtwolspecialist actief?
  De Houtwolspecialist staat tot uw dienst voor bouwprojecten in België en Groot Hertogdom Luxemburg.
 • Kan ik rechtstreeks bestellen?
  Neen. Prijslijsten zijn vrij beschikbaar op de website. De verkoop van de materialen loopt echter exclusief over de groothandelaar in bouwmaterialen. Wij gidsen u graag naar een handelaar in uw regio. ​ Indien u aannemer bent, stelt dit u in staat om snel materialen uit onze voorraad ter beschikking te krijgen en/of overige materialen van uw bouwpartner meteen op uw project geleverd te krijgen, in functie van vaste leverdagen per regio.
 • Kan ik houtwolpanelen verven zonder de akoestische eigenschappen aan te tasten?
  Ja, dit is perfect mogelijk. Hiervoor raden wij aan om dit met watergebonden verf te doen, met behulp van een langharige verfborstel of zelfs te spuiten. ​ Wel opletten dat u mogelijk een tint verschil kan hebben, indien het om herstelling gaat en dat de open houtwol structuur (het akoestische sterk absorberend element van houtwol) deze taak niet vergemakkelijkt om een impact te hebben op de kleur in die holten.

OVERIGE HULPMIDDELEN

TRAININGEN

Onze houtwolspecialisten ondersteunen je graag.

Vrouw geeft workshop

STALEN

Voel, vergelijk en

kies de perfecte houtwolpanelen

voor jouw interieur.

DSC_0486_huge.jpg

VIDEO'S

Laat je inspireren door onze casestudies en montagefilmpjes. 

BESTEKSERVICE

Een overzicht van alle bestekteksten gemakkelijk op één plaats gebundeld. 

BRANDRAPPORTEN

Onze brandrapporten zijn op aanvraag via het formulier verkrijgbaar. 

brand
Website
Notitieboekje en potlood

MAAK EEN AFSPRAAK

Onze houtwolspecialisten geven je graag meer informatie over de verschillende mogelijkheden en gaan samen met jou opzoek naar de perfecte oplossingen op maat.

Dit kan tijdens een fysieke meeting of een videocall.

bottom of page